Saskia De Coster

Op een winterochtend van het jaar 1976 stapt Saskia A.J. de Coster de wereld in. Ze heeft dan al negen maanden kunnen nadenken over haar Boek dat De Weereldt zal veranderen en gaat dadelijk aan het werk. In haar kindertijd schrijft en valt ze veel. Op haar elfde wint ze een nationale verhalenwedstrijd. Ze krijgt de titel Junior Journalist en laat de pen even voor wat ze is. Heftig experimenteergedrag met verf en video volgen. Op haar achttiende dient haar privé-god zich aan op een kruispunt in Londen (zie tatoe op haar linkerpols). Ze belooft hem een voorname rol in haar Boek maar legt zich een tijdje toe op haar letterenstudie. Ze gaat daarna naar Vancouver, Canada en krijgt er van een zenmonnik dezelfde pen terug die ze zoveel jaren eerder heeft weggelegd. Vanaf dan schrijft ze non-stop.

Haar eerste boek Vrije Val verschijnt in 2002 bij Prometheus. Daarop volgen Jeuk in 2004 en Eeuwige Roem in 2006. In 2007 verscheen Held. Haar meest recente boek heet: Dit is van Mij, 2009. Ze werd tweemaal genomineerd voor de BNG-literatuurprijs, voor Eeuwige Roem en Held. Held won de Cutting Edge Award voor beste Nederlandstalige boek. Ze is niet enkel romanschrijver maar kleurt vaak buiten de lijnen van de literatuur. Saskia de Coster zit in de kernredactie van het literaire tijdschrift Dietsche Warande&Belfort. Ze schreef lyrics voor Daan en Dez Mona. Ze schreef en performde voor technologisch toneelgezelschap Crew (www.crewonline.org). In 2009 schreef ze het stuk “Eskimo” voor theatergroep Stan. Met videast Nicolas Provost maakte ze een kleine graphic novel. Voor de Cera-foundation werkte ze samen met kunstenaar Pieter Vermeersch een katern uit. Het Vlaams Radio Orkest bracht samen met een koor van 200 kinderen haar oratorium “Wij zijn wij” geschreven voor 175 jaar Belgie (componist Jeroen d’Hoe). In Hasselt ligt een zebrapad dat zij ontwierp. Ze publiceerde onder meer verhalen en opiniestukken in NRC Handelsblad, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Le Soir, Volkskrant, De Standaard, De Morgen en Vrij Nederland.
In nov-dec 2009 schreef ze een dagelijkse column voor Nrc.next. In februari 2010 is ze een maand writer-in-residence in Winnipeg, Canada, in april-mei 2010 zal ze op uitnodiging van Het Beschrijf ism Ledig House, NY in New York gaan schrijven.
Met fotograaf Johan Jacobs legt ze momenteel de grondslagen voor een filmproject. Ze is ook actief in video en toneel en verzamelt stickers van Egyptische ogen voor op haar wagen en snijdt figuurtjes uit zeep. Ook weet Niemand dat ze in het grootste geheim werkt aan Het Boek dat Geen Boek zal zijn, maar een voorwerp waaruit je de woorden moet kloppen.

Op De Nachten in Antwerpen treedt Saskia twee maal op. Voor het luik ‘Dingetjes’ kreeg ze als opdracht om een voorwerp van max 5 euro op de rommelmarkt te kopen en er een kortverhaal over te schrijven. Saskia brengt een gloednieuw kortverhaal (outtake uit haar nieuwe boek) mét beeld om het very bijzondere voorwerp te tonen dat ze kocht.

Website van Saskia De Coster.

Reacties

  • Geen reacties

    Breng de bal aan het rollen door een reactie te plaatsen op dit artikel!

Reageer op dit artikel