Vrijdag 5 november

Muziek

Annelies Verbeke Vs Venus in Flames (B)

Annelies Verbeke Vs Venus in Flames (B)

RODE ZAAL: 20u15 - In het cd boekje van het jongste Venus In Flames album staan 11 korte tekstjes van Annelies Verbeke: autobiografische teksten over intimiteit. De samenwerking tussen Verbeke en Venus In Flames begon tijdens de Literaire Lente van 2009, toen Dimitri Verhulst hen voor het eerst het podium liet delen.

Meer lezen →

Broken Glass Heroes (B)

Broken Glass Heroes (B)

THEATERSTUDIO: 22u30 - In 2010 komen de sixties en seventies tot ons via Broken Glass Heroes: de groep van Tim Vanhamel en Pascal Deweze leunt op de muzikale erfenissen die The Beatles, The Beach Boys, Crosby, Stills & Nash en The Band achterlieten.

Meer lezen →

I am Kloot (UK)

I am Kloot (UK)

RODE ZAAL: 23u20 - Melancholisch hoeft geen synoniem te zijn voor druilerig of grijs, zelfs niet als je uit Manchester komt. I Am Kloot maakt de perfecte herfstliedjes en heeft vaak genoeg aan een gitaar en de stem van zanger John Brawell (zijn timbre hangt tussen dat van Tom McRae en Neil -Crowded House- Finn) om te ontroeren.

Meer lezen →

Morse Inspectors

Morse Inspectors

THEATERSTUDIO: 03u15 - Nikolai & Stekker: Antwerpse labelmanagers, deejays en muziekschrijver(s) met een gezond afgebakend universum van intelligente en tijdloze techno.

Meer lezen →

Marble Sounds (B)

Marble Sounds (B)

THEATERSTUDIO: 21u00 - Marble Sounds bracht dit jaar hun debuutalbum uit op Zealrecords: het label waar ook Isbells op debuteerde. Met hun catchy melodieën, opkringelende gitaarmotiefjes en een dromerige maar nooit zweverige sound wist Marble Sounds op fluistertoon muziekminnend Vlaanderen en Nederland in te palmen.

Meer lezen →

Radical Slave (B)

Radical Slave (B)

THEATERSTUDIO: 00u00 - Dirk Swartenbroekx (Buscemi), Mauro Pawlowski (zichzelf, dEUS en vele andere projecten...) en Remo Perotti (ex-Bedtime For Bonzo) vormen sinds kort Radical Slave, een band die zich baseert op de New Yorkse no wave: een scene (eind 70s, begin 80s) waar groepen als Sonic Youth en Liars blijvend door beïnvloed zijn.

Meer lezen →

Starboard Silent Side (F)

Starboard Silent Side (F)

RODE ZAAL: 21u15 - Niet gebonden aan plaats of plek zwerven deze vijf troubadours de wereld rond met hun pastorale akoestica en intense folk. De intense en hartverwarmende zang zet schitterende folky ballades in vuur en vlam en wordt daarbij begeleid door drums, akoestische en electrische gitaar en -in een hoofdrol- viool.

Meer lezen →

The Field (SWE)

The Field (SWE)

THEATERSTUDIO: 02u15 - Axel Willner (een Zweed uit Stockholm) is als The Field een van de meest verfrissende electronica acts sinds zijn debuut Here We Go Sublime uit 2007. 'Een album waarvan je je afvraagt hoe je ooit zonder hebt gekund', zei de BBC. Vorig jaar verscheen de opvolger Yesterday & Today en weer liet hij iedereen met open mond achter.

Meer lezen →

These New Puritans + Orkest (UK)

These New Puritans + Orkest (UK)

RODE ZAAL: 01u00 - "Hidden van These New Puritans wordt met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dé plaat van 2010". Woorden van Charlie Poel, jarenlang chef van Humo's muziekredactie (TTT) en man met recht van spreken.

Meer lezen →

Von Rosenthal de la Vegaz

Von Rosenthal de la Vegaz

THEATERSTUDIO: 20u30 - In Berlijn, New York en Parijs ontkiemt een nieuwe scene van dj's die in clubs klassieke muziek draaien. In Le Poisson Rouge (New York) en Berghain (Berlijn) draaien de dj's van Bach tot Ligetti. Goed uitgezocht, in elkaar gemixt en enthousiast ontvangen door een jong publiek.

Meer lezen →

Walls (UK)

Walls (UK)

THEATERSTUDIO: 01u30 - Dit jaar verscheen de debuutplaat van Walls op het Kompakt label. Het leverde het duo in superlatieven grossierende recensies op, horden fans en ook ... instant liefde. Want de muziek van Walls gaat diep, ze raakt en blijft plakken aan al wie het horen wil.

Meer lezen →

Literatuur

Bart Moeyaert

Bart Moeyaert

Bart Moeyaert is één van de bekendste (jeugd)schrijvers van Vlaanderen en Nederland. Zijn werk wordt dan ook veelvuldig vertaald. Zijn suggestieve, poëtische, sobere stijl maken de emoties in zijn boeken tussen de regels heel voelbaar. Hij gebruikt steeds minder woorden, probeert zijn vertelling zo fijn mogelijk uit te puren. Zijn werk is moeilijk in een vakje onder te brengen - als dat zou moeten. Leesbaar voor en door alle leeftijden, dus.

Meer lezen →

Bernard Dewulf

Bernard Dewulf

Dichter, columnist, journalist en kunstkenner Bernard Dewulf verwierf publieke bekendheid in 1987 toen de collectieve dichtbundel 'Twist met ons' verscheen. In 2006 verscheen zijn bundel 'Blauwziek'. In 2001 verscheen van Dewulf de essaybundel 'Bijlichtingen: kijken naar schilders'. Het boek bevat een aantal beschouwingen over beeldende kunstenaars.

Meer lezen →

Christophe Vekeman

Christophe Vekeman

Christophe Vekeman (1972) is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van zijn generatie in de Vlaamse letteren. Zijn proza wordt gekenmerkt door nihilisme en cynisme.

Meer lezen →

De familie Segers

De familie Segers

De Familie Segers
speelt
 "OVER ANDERE MENSEN": liedjes en vertelsels met Iwein Segers. Zo, dat comedy avontuur zit er ook weer op. Na '25 jaar Iwein Segers', de Comedy Casino Cup en het Leids Cabaret Festival is Iweintje Segers' ego zo goed als ontploft.

Meer lezen →

Els Moors

Els Moors

Els Moors debuteerde in 2006 met haar dichtbundel 'Er hangt een hoge lucht boven ons'. In haar dichtbundel worden schijnbaar dagelijkse taferelen getransformeerd tot een nieuwe werkelijkheid.

Meer lezen →

Jeroen Theunissen

Jeroen Theunissen

Jeroen Theunissen (1977) studeerde Germaanse taal- en letterkunde. Naast leerkracht Nederlands en Engels is hij dichter, romancier, recensent bij De Tijd en essayist.

Meer lezen →

Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen is auteur, illustrator en performer. Zij studeerde grafische kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en het Hoger Sint-Lukasinstituut in Brussel, én geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel.

Meer lezen →

Josse De Pauw

Josse De Pauw

Josse De Pauw is acteur, regisseur, theatermaker, auteur en columnist. In 1976 was hij medeoprichter van de theatergroep Radeis, de voorloper van het Kaaitheater. Met de groep reisde hij de wereld af.

Meer lezen →

Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts (1955) publiceerde sinds haar debuut Een zuil van zout in 1987 meer dan twintig romans, verhalenbundels en essays. Ze ontving onder meer de Frans Kellendonkprijs voor haar gehele oeuvre.

Meer lezen →

Luc Janssen

Luc Janssen

Luc Janssen maakte van 1979 tot 1990 het muziekprogramma Domino bij BRT Radio. In dezelfde periode was hij ook samensteller van het televisieprogramma Villa Tempo. In 1987 verhuisde hij naar Nederland om er voor VPRO programma's te maken op radiozender 3FM.

Meer lezen →

Sanneke van Hassel

Sanneke van Hassel

Sanneke van Hassel (1971) studeerde Theaterwetenschap en Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Ze woont en werkt in Rotterdam. Tot 2006 maakte ze tien jaar deel uit van toneelgezelschap 't Barre Land.

Meer lezen →

Print Is Dead: Y M Dangre, Maarten Inghels en Fikry El Azouzzi

Print Is Dead: Y M Dangre, Maarten Inghels en Fikry El Azouzzi

Jong talent: 1 jaar na het verschijnen van de bundel 'Print is dead' komt een aantal schrijvers terug met nieuw werk: Y M Dangre, Fikry El Azouzzi en Maarten Inghels.

Meer lezen →

SKaGeN

SKaGeN

SKaGeN is een collectief theatergezelschap, dat gevoelsgerichte ervaringen aanbiedt voor een zo breed mogelijk publiek. Daarbij staat een toegankelijke vorm van kunstexploratie en vormexperiment centraal. Door de integratie van verschillende media zoals video, strip, muziek, poppen en locatie wil SKaGeN de theaterscène verbreden en jong en oud nieuwe verbeeldingsvormen aanreiken. Door nieuwe, hedendaagse vormen te ontwikkelen, wil SKaGeN inhoud geven aan de complexiteit van de ons omringende wereld en die wereld verbeelden.

Meer lezen →

Thijs de Boer

Thijs de Boer

Thijs de Boer is in 1981 geboren in Eindhoven. Tot zijn achttiende liep hij enkele keren de avondvierdaagse en keek hij met succes veel televisie. Daarna begon hij met het schrijven van verhalen. Tegelijkertijd probeerde hij enkele studies en studeerde uiteindelijk voornamelijk Bouwkunde in Delft. Naast het schrijven doet hij af en toe een poging tot kunst.

Meer lezen →

Ton Rozeman vs Guy Van Nueten

Ton Rozeman vs Guy Van Nueten

Guy Van Nueten bouwde de voorbije jaren een ijzersterke reputatie op als componist en pianist, en dit door alle stijlen heen. Ton Rozeman is een Nederlands schrijver van korte verhalen. Op De Nachten ontmoeten Guy Van Nueten en Ton Rozeman elkaar.

Meer lezen →

Yves Petry

Yves Petry

Yves Petry (1967) studeerde wiskunde en filosofie. Hij debuteerde in 1999 met de roman Het jaar van de man. Daarna publiceerde hij in 2001 de roman Gods eigen muziek.

Meer lezen →

Op schoot bij Michiel Hendryckx

Op schoot bij Michiel Hendryckx

Michiel Hendryckx is een van de beste (pers)fotografen van Vlaanderen en huisfotograaf van De Standaard. Tijdens De Nachten op 5 en 6 november is hij te gastop de stand van De Standaard.

Meer lezen →

Zaterdag 6 november

Muziek

Amatorski & [sic] Ensemble (B)

Amatorski & [sic] Ensemble (B)

RODE ZAAL : 20u15 - Na Amatorski's succesvolle passage in Humo's Rock Rally (niet gewonnen, maar niet getreurd) viel Vlaanderen als een blok voor de melancholische retrosingle Come Home. Tijdens de festivalzomer wist de groep een pak zieltjes te winnen, de clubtour tijdens de herfst is de ideale gelegenheid om een diepere blik te werpen in het vreemdmooie liedjesuniversum van de band: een bijzondere sfeer met bescheiden fluisterende klanken zonder veel uitgesproken woorden.

Meer lezen →

Balthazar (B)

Balthazar (B)

THEATERSTUDIO : 22u30 - Tussen de ettelijke terrabytes aan nieuwe Belgische popmuziek die dit jaar is verschenen, heeft Balthazar zich met hun debuut Applause met succes een plaats veroverd in de (sub)top der Belgische rock.

Meer lezen →

Blood Red Shoes (UK)

Blood Red Shoes (UK)

THEATERSTUDIO : 00u00 - Blood Red Shoes is een man/vrouw duo uit Brighton (UK) met een indy DIY aanpak en een underground punk achtergrond. Hun geluid is rauw, bloedrood en straight-in-your-face.

Meer lezen →

FM Belfast (IS)

FM Belfast (IS)

THEATERSTUDIO : 21u00 - De zendmast van FM Belfast staat in het Yslandse Reykjavik en voorziet de ether van vrolijke electro-indiepop. Initieel begonnen als een studioproject, telt de groep live tussen de drie en acht mensen: "depending on who can make it". Catchy melodieën, naïeve maar ook militante vocals en cheesy-maar-vette synths, met af en toe een samenwerking met Kasper Bjorke!

Meer lezen →

Koentje & Garreth McMullan

Koentje & Garreth McMullan

THEATERSTUDIO : 20u30 en 03u15 - Garreth McMullan is een ingeweken muzikale allesvreter die keer op keer verrast met de beste platen gedistilleerd uit de meest uiteenlopende genres. Een evangelische mix van funk, soul, rhythm & blues, afro disco, ska, reggae, popcorn en titty shakers. Praise the Lord Almighty!

Meer lezen →

School of Seven Bells (USA)

School of Seven Bells (USA)

RODE ZAAL: 21u30 - Een moderne shoegaze band uit Brooklyn die zonder gene droompop en undergroundgeluiden gebruikt in een bredere mainstream popcontext. Een kruising tussen Au Revoir Simone, Cocteau Twins en My Bloody Valentine, met wat voorzichtig dansbare beats bij. De groepsnaam verwijst naar een Zuid-Amerikaanse school voor zakkenrollers: keep an eye on your wallet...

Meer lezen →

Sophie Hunger (SWI)

Sophie Hunger (SWI)

RODE ZAAL: 23u20 - Sophie Hunger is Laura Marling, Beth Orton en Björk in 1 handig folkrock meeneempak. En dat zijn niet onze woorden, wel die van The Guardian. Waar de Zwitserse op haar vorige platen (en tijdens haar eerste optredens) stond voor akoestische soundscapes en mystieke teksten, gaat het er nu een stuk wereldser en directer aan toe.

Meer lezen →

The Irrepressibles (UK)

The Irrepressibles (UK)

RODE ZAAL: 01u00 - The Irrepressibles zijn onnavolgbaar. Dit tienkoppige gezelschap (waar ook nog een schminkster, een visagiste en een “aankleder” bij horen) is theatraal en extravagant, maar gelukkig niet pedant.

Meer lezen →

The Chap (UK)

The Chap (UK)

THEATERSTUDIO: 02u00 - Sinds begin de jaren 2000 maakt deze Brits-Duitse band "music which sounds wrong", of dat is althans hun mission statement. Verrassende punkrock, glitchy laptop electropop, psychedelische folk, afrofunk, electro,...

Meer lezen →

Literatuur

A.L. Snijders

A.L. Snijders

A.L. Snijders is het pseudoniem van Peter Cornelis Müller. Snijders werd bekend als schrijver van columns, maar staat nu vooral bekend als bedenker van het zeer korte verhaal. Kortweg ZKV genoemd.

Meer lezen →

Andy Fierens

Andy Fierens

Andy Fierens is dichter en performer. Met zijn hilarische en genadeloze teksten vol zelf en andere spot verwierf hij snel een cultstatus in België, Nederland en Zuid-Afrika. Het bekende weekblad Knack riep hem uit tot één van de dichters die het uitzicht van de poëzie in Vlaanderen de komende jaren zullen bepalen.

Meer lezen →

Annelies Verbeke vs Hans Timmermans

Annelies Verbeke vs Hans Timmermans

Annelies Verbeke staat zelf een aantal keer op het podium: met het project ‘About Intimacy’, een samenwerking met Venus in Flames, met een verhaal dat voorzien is van een electronische soundscape van Hans Timmermans, met een sneak prelistening uit “Almschi!”, het nieuwe toneelstuk dat ze schreef voor SKaGeN.

Meer lezen →

Bart Koubaa

Bart Koubaa

Bart Koubaa (1968) studeerde Arabisch en fotografie. In 1988 won hij met de groep ‘Ze Noiz’ Humo’s Rockrally. Na een jaar als ontwerper te hebben gewerkt begon hij te reizen. Sinds 1998 werkte hij met het dadaïstische gezelschap 'Walbers und Hanssen' aan een film.

Meer lezen →

Elke Geurts

Elke Geurts

Elke Geurts werd in 1973 geboren, groeide op in Heijen en woont nu met haar gezin in Amsterdam. Ze studeerde dramaschrijven en literaire vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Na haar afstuderen in 1996 schreef ze vooral toneelstukken in opdracht. In 2006 was Elke met haar verhaal ‘Vrouw Linsen’ de eerste winnaar in de eerste uitzending van het programma Duizend Woorden van de VPRO.

Meer lezen →

Joost Vandecasteele

Joost Vandecasteele

Joost Vandecasteele is niet alleen auteur, maar ook theatermaker en komiek. In elke discipline doet hij zijn best om iets substantieels te betekenen. Na zijn regieopleiding sleepte hij met zijn monoloog ‘Sparta 2010’ de Theater aan Zee-prijs in de wacht. Als lid van theatercollectief Abbatoir Fermé speelde hij de zalen plat met spraakmakende voorstellingen.

Meer lezen →

Esther Gerritsen

Esther Gerritsen

Esther Gerritsen (1972) groeide op in Gendt nabij Nijmegen en studeerde Dramaschrijven en Literaire vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze schreef theaterteksten voor onder meer Het Syndicaat, Toneelgroep Amsterdam, Victoria, het Gasthuis en Keesen&Co.

Meer lezen →

Jeroen Olyslaegers

Jeroen Olyslaegers

Na zijn studies Germaanse filologie wijdde Jeroen Olyslaegers zich volledig aan het schrijven. Olyslaegers is een man met een mening, woest en bevlogen. Kritiek op actuele kwesties gaat hij niet uit de weg en geen medium wordt gespaard: filmrecensies in Humo, een radiocolumn op Klara, theatervoorstellingen en evenementen.

Meer lezen →

Joost Conijn

Joost Conijn

Joost Conijn is een beeldend kunstenaar. Hij verwierf bekendheid met zelfgebouwde machines. Zo bouwde hij een set assen met fietswielen, waarvan de achterste as door een motet werd aangedreven en het menselijk lichaam als chassis fungeerde.

Meer lezen →

Lernert Engelberts

Lernert Engelberts

Lernert Engelberts is een Nederlands dichter en televisiemaker. Engelberts debuteerde in 1996 op 19-jarige leeftijd met zijn dichtbundel 'Oedipoes werpt jongen'. In 1997 volgde zijn tweede dichtbundel 'Ivoren toren te huur'. In april 2008 verscheen bij uitgeverij De Harmonie Engelberts' verhalenbundel 'Echte slechte mensen'.

Meer lezen →

Niña Weijers

Niña Weijers

Niña Weijers is een Amsterdamse studente van 22. Zij won Write Now! in 2010.

Meer lezen →

Peter Terrin

Peter Terrin

Peter Terrin won in 2010 de Europese Literatuurprijs met zijn boek 'De bewaker'. Hij debuteerde in 1998 met zijn bundel 'De code'. In 2001 verscheen zijn eerste romans 'Kras'.

Meer lezen →

Peter Verhelst

Peter Verhelst

Peter Verhelst is een Vlaams dichter, schrijver en theatermaker. Hij debuteerde in 1987 met zijn dichtbundel 'Obsidiaan'. Vijf jaar later volgde zijn eerste roman: 'Vloeibaar harnas'.

Meer lezen →

Rachida Lamrabet

Rachida Lamrabet

Rachida Lamrabet is naast auteur ook juriste voor het Centrum voor Gelijkheid van Kansen. In 2007 debuteerde Lamrabet met 'Vrouwland', een verhaal over jonge mensen die dromen van een beter leven. 'Vrouwland' won in 2008 de Debuutprijs van Boek.be m.m.v. de Provincie Antwerpen.

Meer lezen →

SKaGeN is een collectief theatergezelschap, dat gevoelsgerichte ervaringen aanbiedt voor een zo breed mogelijk publiek. Daarbij staat een toegankelijke vorm van kunstexploratie en vormexperiment centraal.

Meer lezen →

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans (° Gent 1951) is auteur van een omvangrijk literair en essayistisch oeuvre, waarvoor hij zowel in binnen- als buitenland werd onderscheiden.
Hij publiceerde poëzie, romans, essays, theaterteksten, kortverhalen en een handboek over kunstagogiek.

Meer lezen →

Saskia De Coster

Saskia De Coster

Op De Nachten in Antwerpen treedt Saskia twee maal op. Voor het luik 'Dingetjes' kreeg ze als opdracht om een voorwerp van max 5 euro op de rommelmarkt te kopen en er een kortverhaal over te schrijven. Saskia brengt een gloednieuw kortverhaal (outtake uit haar nieuwe boek) mét beeld om het very bijzondere voorwerp te tonen dat ze kocht.

Meer lezen →

Tom Naegels

Tom Naegels

Schrijver / columnist / theatermaker Tom Naegels is een opiniemaker pur sang. Hij werd bekend bij een groot publiek met zijn roman “Los” (2005), bekroond met de Gerard Walschap literatuurprijs en verfilmd door Jan Verheyen.

Meer lezen →

Op schoot bij Michiel Hendryckx

Op schoot bij Michiel Hendryckx

Michiel Hendryckx is een van de beste (pers)fotografen van Vlaanderen en huisfotograaf van De Standaard. Tijdens De Nachten op 5 en 6 november is hij te gastop de stand van De Standaard.

Meer lezen →

GRAPHIC NOVEL

Hanco Kolk

Hanco Kolk

Hanco Kolk is een Nederlandse striptekenaar die vooral bekend is van zijn strip 'Gilles de Geus'. Kolk debuteerde in het blad Tante Leny Presenteert. In 1984 maakte hij de overstap naar het stripblad Eppo, waarvoor hij de strip Gilles de Geus maakte.

Meer lezen →

Peter Van Straaten

Peter Van Straaten

Peter van Straaten is een Nederlands cartoonist en sriptekenaar. Hij maakt zowel politieke cartoons als grappen over het leven. Van Straaten begon zijn carrière in 1958 bij Het Parool. Eerst als reportagetekenaar en later als politiek cartoonist. Tien jaar later maakte hij de strip 'Vander en Zoon'.

Meer lezen →